/ Forside / Værktøj & Metoder / Mikrofinans

Guide til arbejdet med spare/lånegrupper

 

I samarbejde med Mikrofinansnetværket har Kristine Kaaber Pors fra Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling skrevet en guide om, hvordan arbejdet med spare/låne-grupper kan kombineres med et fokus på mere langsigtede og strukturelle ændringer.

 

Guiden 'Savings- and Loan Associations Combining short term benefits with long term structural change' indeholder konkrete eksempler fra flere verdensdele, hvor danske organisationer har høstet erfaringer med emnet.

 

Læs mere og hent guiden her

 

 

Brug mikrofinans med omtanke

 

Mange hylder mikrofinans som det nye redskab til at udrydde fattigdom, og den offentlige bevidsthed om særligt mikrokreditter er vokset betragteligt siden Muhammed Yunus fra Grameen Banken, de fattiges bank i Bangladesh, i 2006 fik tildelt Nobels Fredspris.

 

Finansielle ordninger til fattige mennesker kan være stærke redskaber i forhold til at skabe udvikling, men at tro at det er enkelt at gå til, er en misforståelse. Faktisk kan man gøre mere skade end gavn, hvis man uden den store ekspertise begynder at designe projekter, der har med fattiges sparsomme penge at gøre.

 

 

 

Møde i låne-sparegruppe i det vestlige Uganda

 

 

 

 

 

 

 

 

Definition af Mikrofinans:

Indtil for få år siden talte vi om mikrokredit, men dette ord dækker kun udlånsordninger og glemmer f.eks. helt vigtigheden af opsparing. CISU definerer mikrofinans således:

 

 

 "Mikrofinans er et udbud af finansielle ordninger til småvirksomhed og fattige familier”

 

 

Mere om mikrofinans her på siden:

Læs om Dansk Forum for Mikrofinans (DFM) der blev stiftet i efteråret 2009 af en kreds af aktører inden for mikrofinans i Danmark


En undersøgelse af de danske NGO’ers erfaringer med mikrofinans 
 

Se hvordan I kan arbejde med Mikrofinans


 

 

Del siden