- Intro til CISUs puljer
- Sådan søger man CISUs puljer
- Hent formater, vejledninger og retningslinjer
- Civilsamfundspuljen
- DERF - Den Danske Nødhjælpspulje
- Engagementspuljen og OpEn
- CISUs Oplysningspulje
- Program
- Se bevillinger fra CISUs puljer
- Indberetninger og klager
Inspirationsmateriale
Her finder du materiale, du kan bruge som inspiration til at planlægge indsatser til at engagere danskere i udviklingssamarbejde.
Noget af materialet er udviklet af CISU selv og en stor del af det af andre.
Foto: FANT - Football for a New Tomorrow
Inspirationsmateriale
- Center for Frivilligt Socialt Arbejdes videoguides om frivillighed giver gode tips til rekruttering af nye frivillige eller fastholdelse af de nuværende.
- Ingerfair har både artikler, podcasts og videoer, som giver inspiration til at arbejde med civilsamfund, frivillighed og engagement. Se blandt andet en video om fastholdelse af frivillige under coronakrisen eller læs artiklen Hvorfor vækker coronavirussen handlekraft i os?
- Dansk Ungdoms Fællesråd har lavet denne guide om, hvordan man med fordel kan flytte sine aktiviteter online. Derudover har DeltagerDanmark lavet en guide til, hvordan man skaber nærhed på afstand.
- Hør denne podcast om at skabe meningsdannere med Mia Jo Otkjær, chefkonsulent ved Deltager Danmark, hvis du skal klæde frivillige på til at fortælle deres historier og deltage i samfundsdebatten.
- Ved hjælp af Engagementspyramiden, som findes her, kan du læse mere om forskellige niveauer af engagement.
- Den metodiske tilgang community organizing kan bruges til at mobilisere og engagere folk omkring en sag. Den er beskrevet her af DeltagerDanmark Altinget har også lavet en introduktion til de fem grundsten i tilgangen.
- Frivilligcentre og Selvhjælp - Danmark driver en række projekter, som gør det lettere at blive frivillig og være frivillig forening, blandt andet Frivilligjob.dk og Techsoup Danmark.
- På Frivilligjob.dk kan foreninger rekruttere nye frivillige. Opslagene kan nå ud til mange potentielle frivillige, da de også kommer op på andre jobportaler, som foreksempel Jobindex og universiteternes jobbanker. Hvis man kunne have glæde af en engelsktalende frivillig, kan man også lægge opslaget op på den engelske side Volunteering.dk.
- Techsoup Danmark giver frivillige foreninger og velgørende organisationer adgang til rabatter fra forskellige software IT-virksomheder.
- DeltagerDanmark har beskrevet seks trin til, hvordan man skaber et stærkt handlefællesskab i sin organisation.
- Community Momentum har udviklet et engagement toolkit lavet til at strukturere engagementsprocesser.
- Der findes en lang række platforme til at afholde sine aktiviteter, kurser eller møder online, blandt andet Microsoft Teams, Zoom, StreamYard og Adobe Connect. Man kan se eksempler på webinarer afholdt på henholdsvis Zoom og StreamYard her: Talks for Future og Changing Stories. Derudover kan man finde guides med gode råd til afholdelse af virtuelle møder fra henholdsvis Dansk Ungdoms Fællesråd - DUF og DeltagerDanmark.
- Mangler man værktøjer til projektstyring og intern koordinering, kan man finde gode råd i CISUs samling af medlemsorganisationernes erfaringer med en række digitale værktøjer.
- DeltagerDanmark har 10 gode råd til online uddannelser og workshops og et sæt spilleregler for vores online fællesskaber.
- Bruger man Facebook-grupper i sit arbejde, kan man med fordel læse disse råd til administration af Facebook-grupper i krisetider af Center for Frivilligt Socialt Arbejde.
- Vil man styrke sin kommunikation og bruge sociale medier til at nå ud til og engagere danskerne, kan man læse Benjamin Rud Elberths bog, Fra Modtager til Medtager - Sådan understøtter du klassiske kommunikationsdiscipliner med digitale og sociale medier.
- Er man på jagt efter håndgribelige råd til at udvikle kampagnestrategier og kreative idéer til at udvikle kampagneaktiviteter, kan man finde det i "Game on! A practical guide to campaigning", som er udviklet til "Make Fruit Fair!"-kampagnen.
- Har man brug for nye måder at tænke kampagnearbejde, kan man hente inspiration ved den serbiske revolutionskonsulent, Srdja Popovic. Med udgangspunkt i fortællinger om, hvordan civilsamfundsorganiseringer har lavet ikke-voldelige kampagner for at vælte diktatorer, giver hans bog Blueprint for Revolution inspirerende og sjove eksempler på, hvordan man kan mobilisere befolkningen omkring politiske kampagner, særligt i lande uden ytrings- og forsamlingsfrihed. Man kan også se hans Ted talk om Laughtivism.
- Den EU-støttede pulje Frame, Voice, Report!, har støttet en række projekter, der skaber engagement og oplyser europæerne om verdensmålene. Projekterne kan du læse om og finde inspiration i her.
- I Frame, Voice, Reports afslutningsrapport How to Engage Citizens with the Sustainable Development Goals kan man læse om refleksioner, successer og læringsresultater fra hele projektet. Rapporten indeholder både de teoretiske tilgange, der er brugt i FVR-projetet og konkrete cases fra de støttede projekter.
- Et kommunikations-toolkit om frames og værdier udviklet af CISU. Toolkittet introducerer teorier om frames og værdier samt tjener som en praktisk guide til kommunikationsarbejde inklusiv konstruktiv kommunikation og andre tilgange.
- "Finding Frames - New ways to engage the UK public in global poverty". En banebrydende rapport fra BOND skrevet af Martin Kirk og Andrew Darton om framing i kommunikation om global udvikling.
- Et "toolkit til velgørenhedsorganisationer og fundraisers" udviklet af Common Cause. Et praktisk og tilgængeligt redskab, som fremhæver vigtigheden af værdier og framing gennem eksempler fra virkeligheden på, hvordan udviklingskommunkation og kampagner kan fremme nogle værdier snarere end andre.
- CISU udvikler løbende faglige temapapirer med formålet om, at give en forståelse af centrale begreber i udviklingssamarbejdet som inspiration til medlemsorganisationer og andre brugere.
Her kan du hente temapapiret om Folkeligt Engagement, som blev lavet i oktober 2020.
- Hent på dansk.
- Hent på engelsk.
- Vil din forening inspireres til at arbejde mere strategisk eller på nye måder med at engagere danskere i jeres arbejde? CISU har udviklet et inspirationskatalog, der præsenter otte forskellige tilgange, vi kan se, der i en eller anden form går igen i flere af projekterne støttet af Engagementspuljen. Hent kataloget 'Otte måder at engagere danskere i global udvikling - Inspiration fra det danske civilsamfund' her.
Læs mere
Kurser og events
Find aktuelle kurser og events om folkeligt engagement i udviklingssamarbejdet her.