ForsideVærktøjerKommunikation
Kvaliteten af lyd og billede på smartphones varierer meget, men der er nogle tips og tricks, som kan gøre dine videooptagelser bedre. Det drejer sig både om det rent tekniske og om den måde du filmer på.
 
 
Se et kort videoforedrag med tips og tricks
 
Journalist Annegrete Skovbjerg deler ud af sine egne erfaringer med at bruge telefonens lyd og kamera i praksis: Om at placere sig rigtigt, variere 'skuddene', kende begrænsningerne - og om hvorfor god lyd er vigtigere end gode billeder.
 

 
 
Videooptagelse i praksis: Tre gode råd
  • Interview 'i miljø': Bliv i de autentiske omgivelser - i marken, på gaden osv. Men gå et andet sted hen, hvis der er meget baggrundsstøj.
  • Gå tæt på: Issen tæt på overkanten af billedet - begge øjne skal kunne ses
  • Hold billedet stille: Zoom er umuligt på en smartphone, men det er heller ikke en god ide at panorere. Klip hellere flere små bidder sammen til en helhed.
 
   
Ikke godt: Personen er for langt væk, billedet ryster, kompositionen roder og lyden er for svag Meget bedre: Personen er tæt på, lyden er god (med ekstern mikrofon) og der er ro i billedet 

 

 

Bedre lyd med en ekstern mikrofon

 

Mikrofonen er det svage led i de fleste smartphones. Billedet er som regel fint - men lyden er tit for svag, for mudret eller vinden skratter. Du kan opnå en dramatisk forbedring af lydkvaliteten ved at at tilslutte en ekstern mikrofon.

 

Til iPhone kan du fx købe en iRig MIC til ca. 400 kr. Det er en solid håndholdt mikrofon, der effektivt beskytter mod vindstøj og rumklang. Til Android og Windows telefoner kan du købe et lille forbindelseskabel til et par hundrede kroner, som gør det muligt at tilslutte en standardmikrofon. Spørg i butikker med musikinstrumenter - musikere er storforbrugere af smarte lyd-løsninger!

 

Se en lille demo-video her - og hør forskellen!

 

 

Undgå rystede billeder


Det kan være svært at holde en telefon helt stille, samtidig med at du skal holde en mikrofon - og være koncentreret om fx et interview eller noget, der sker foran dig. Et godt greb om telefonen gør det muligt at hvile albuen mod kroppen og holde den stille, mens du optager.

 

Du kan købe forskellige gode 'håndtag' til din smartphone - fx Joby GorillaMobile som samtidig er en trefod, mobilen kan stå på.