Righht to Water and Sanitation: Community Development in Kenema District Sierra Leone

Projektperiode:

01.10.2013 - 30.06.2016

Beviliget beløb:

1.809.106,- DKK

Organisation:

Ingeniører uden Grænser (IUG)

Partnere:

ENGINEERS WITHOUT BORDERS SIERRA LEONE

Pulje:

Civilsamfundspuljen

Indsatsområde:

Projekt D (1 - 3 mio)

Indsatser foregår i:

Sierra Leone

Overordnede mål

At forbedre levevilkår i 15 landsbyer samt forbedre demokratiske beslutningsprocesser for så vidt angår vand- og sanitetssektoren I Kenema-distriktet.

Umiddelbare mål

1. At sikre retten til rent vand og forbedrede hygiejne- og sanitetsforhold i 15 udvalgte landsbyer. 2. At sikre, at Civilsamfundet i landsbyerne er organiseret, klar over egne rettigheder, og er i stand til at tale for borgeres rettigheder overfor politikere, embedsmænd og øvrige magthavere - for så vidt angår områderne vand og sanitet. 3. At sikre, at koordineringen blandt distriktets politikere, embedsmænd og øvrige interessenter er institutionaliseret og fungerer, og Kenemas borgere høres og inddrages i beslutningsprocesser - for så vidt angår områderne vand og sanitet.

Målgrupper

Projektets primære målgruppe udgør 15 af de fattigste landsbyer i distriktets randområder, som pt. ikke har adgang til rent vand og ordentlige sanitære forhold. Her får alle beboere gavn af aktiviteterne, dvs. i alt ca. 10.000 mænd og kvinder, børn og voksne. Sekundære målgrupper udgøres af nabolandsbyer (der hører om og oplever aktiviteterne), politikere og embedsmænd samt øvrige interessenter indenfor Vand- og Sanitetsopmrådet på distriktsniveau, og partneren EWB SL (ca. 40 personer, ansatte og frivillige).

Resume

Ingeniører uden Grænser Danmark (IUG) har sammen med Engineers without Borders Sierra Leone (EWB SL) implementeret et vand- og sanitetsprojekt i tre landsbyer i Sierra Leone påbegyndt ultimo 2011 og afsluttet august 2013. Udover de forbedrede livsvilkår ved at få rent vand, forbedret sanitet og træning i hygiejne, har civilsamfundet i landsbyerne vist stor interesse for at organisere forvaltningsudvalg for vand og sanitet, og er begyndt at diskutere andre spørgsmål vedr. videreudvikling af landsbyen. Centrale målsætninger i fase 2 er derfor øget organiseringsringsgrad på lokalt niveau samt styrket kapacitetsudviklings- og fortalervirksomhed i forhold til myndighederne. Med afsæt i strategiske serviceydelser vil der således fokuseres på en rettighedsbaseret tilgang til civilsamfundsudvikling, samtidig med, embedsmænd indenfor vand og sanitet på distriktsniveau styrkes i kapacitet og viden til bedre at kunne udfylde deres rolle som ydelsesleverandører i dialog med rettighedshavere. Partneren EWB SLs kapacitet styrkes, både indenfor projektforvaltning samt networking inkl. fundraising. Fase 2 udfolder sig i 15 af distriktets fattigste landsbyer med behov for rent vand.