Pilot project on HIV/AIDS prevention in mining sector in Ethiopia

Projektperiode:

01.10.2008 - 31.12.2011

Beviliget beløb:

2.999.251,- DKK

Organisation:

Ulandssekretariatet - DTDA

Partnere:

Chemical and Mine trade unions of Ethiopia (NEFECM) National Industrial Federation of Energy

Pulje:

Civilsamfundspuljen

Indsatsområde:

Projekt D (1 - 3 mio)

Indsatser foregår i:

Ethiopia

Overordnede mål

At bidrage til at reducere HIV/AIDS diskriminering af arbejdere i ’høj-risiko’ minesektoren i Etiopien.

Umiddelbare mål

At styrke industriforbundet NEFECM’s organisatoriske kapacitet til at forbedre HIV/AIDS forebyggelse og sundheds- og arbejdsvilkårene på arbejdspladserne.

Målgrupper

1. 270 fagforeningsledere, fagligt aktive og arbejdsgivere I mineområderne; 2. 2,000 arbejdere i de udvalgte industriområder; Derudover forventes projektet at række ud til arbejdernes familier, myndighederne og de lokale nærmiljøer (’townships’) i mineområderne (ca. 6,000). NEFECM’s kvindelige medlemsskab er ca. 30%, men kan i de mandsdominerede branche som mineindustrien komme helt nede på 13-14%.

Resume

Etiopien er i dag et af verdens fattigste lande. Efter at myndighederne i flere år har ignoreret HIV/AIDS epidemien oplever fagbevægelsen et arbejdsmarked i omstilling, som medfører helt nye arbejdsvilkår og jævnlige brud på menneskerettigheder som eks. diskriminering og fyringer af HIV/AIDS smittede arbejdstagere med massive fattigdomskonsekvenser som følge. De lokale fagforeninger, der er tilknyttet industriforbundet NEFECM kan spille en konstruktiv rolle som demokratisk talerør for bedre HIV/AIDS forebyggelse og faglige menneskerettigheder i dialogen med arbejdsgiverne og myndighederne. I lyset af den tiltagende HIV/AIDS epidemi i Etiopien er målet med dette projekt at styrke mulighederne for, at industriforbundet NEFECM og landsorganisationen CETU kan yde en effektiv fortalervirksomhed og kampagneaktivitet for at forbedre HIV/AIDS forebyggelse og sundheds- og arbejdsvilkårene på arbejdspladserne. Det er på denne baggrund, at mine-, energi og kemikalieforbundet i Etiopien i et samarbejde med Ulandssekretariatet hermed ansøger om støtte til at bekæmpe HIV/AIDS epidemien i Etiopien.